Egészséges ételek, amelyekkel megőrizhetjük elménk frissességét

Amikor az ember vásárolni indul – jó esetben - bevásárlólistát készít, amire felírja a legfontosabb beszerezni valókat. De vajon azokat az élelmiszereket is feljegyezzük, amelyek a mentális egészségünk megőrzése szempontjából elengedhetetlenek?

Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen immunrendszerünk megfelelő működéséhez, erőnlétünkhöz, általános testi és lelki jólétünkhöz. De nemcsak ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk (és mit nem eszünk), hanem azért is, mert vannak bizonyos ételek, amelyekkel az elménkre is jó hatást gyakorolhatunk. Ahogy öregszünk, az agyunk térfogata csökken, zsugorodik, ezt nem tudjuk megakadályozni, de bizonyos tápanyagok bevitelével lassíthatjuk a folyamatot.

Csodatévő gyümölcsök: szőlő, eper, áfonya, szeder és meggy

A gyümölcsökben nagyon sok vitamin, antioxidáns és rost van, ami fontos szervezetünk működéséhez. A szőlőben található tápanyagok például kifejezetten serkentik az agy működését, emellett pedig könnyű és egészséges nassolnivaló is. Az áfonyában, szederben, meggyben vagy éppen szamócában megtalálható flavonoid pedig memóriaserkentő, sejtvédő és segít az agyér-elzáródás megelőzésében is.

Zöldségek az agynak

A zöldségekből érdemes háromszor annyit fogyasztani, mint a gyümölcsökből! Míg kalória- és cukortartalmuk alacsony, addig rostokban, vitaminokban és folyadékban gazdagok, emiatt frissen tartják az elménket. A zöld zöldségekben (pl.: avokádó, brokkoli, spenót) megtalálható az E-vitamin is, ami fontos szellemi frissességünk szempontjából. A répában, édesburgonyában, kelkáposztában és paradicsomban is megtalálható karotin, lutein és likopen pedig olyan természetes antioxidánsok, amik védik a szervezetet, és segítenek megelőzni az agyi elzáródást is.

Teljes kiőrlésű gabonák az egészséges mindennapokhoz

A teljes kiőrlésű gabonákban összetett szénhidrátok találhatók, amelyek lassabb felszívódást, ezáltal hosszan tartó energiaszintet biztosítanak. Amellett, hogy az agy elsődleges tápanyagforrásai, szerepet játszanak a nyugtató hatású szerotonin, vagy más néven örömhormon termelésében is. Megtalálható bennük a B1-vitamin, ami kulcsfontosságú az idegrendszer normális működéséhez. Segítik még a megfelelő energiafelhasználást és az agy ép és egészséges működését is. Hiányuk depresszió, krónikus fáradtság vagy idegkárosodás kialakulásához vezethet.

De jó a dió! A magvak fontossága az étrendben

A különböző magvak nagyon magas E-vitamin tartalommal rendelkeznek (pl.: dió, mandula, mogyoró, napraforgómag), ezek fogyasztása pedig bizonyítottan segít a szellemi leépülés és az Alzheimer-kór megelőzésében. A fent említett vitamin – mint sok más vitamin is – zsírban oldódik, ezért fontos, hogy növényi olajokat is fogyasszunk táplálkozásunk részeként.

Napi egy pohár tej a jó vérkeringéshez

A tejtermékekben található D-vitamin javítja a keringést és kiváló az érrendszeri megbetegedések megelőzésére is. Úgy tartják, napi egy pohár tej gondoskodik a megfelelő agyműködésről és pozitív hatással van szellemi tevékenységünkre is. Fogyaszthatjuk joghurt, kefir, sajtok formájában, a lényeg, hogy szervezetünk számára mindennap biztosítsuk bevitelét.

Halas fogások az agy védelméért (is)

A halakban található Omega-3 zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak, amik egészségvédő hatásuk mellett az agy számos megbetegedésétől védenek. Ajánlott hetente kétszer fogyasztani lazac, pisztráng, szardínia vagy makréla formájában.

Agyserkentő fűszernövények, gyógynövények

Számos fűszernövény agyserkentő hatással bír, ilyen például a ginko biloba, azaz a páfrányfenyő, a zsálya, a gyömbér és a bazsalikom is. Ezek magas antioxidáns tartalmuk miatt serkentik a véráramlást és agyműködést, javítják a memóriát, pozitív hatással vannak az éberségre és segítenek depressziós állapot esetén is. Ajánlott őket salátával, vagy tea formájában fogyasztani.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pexels

(redonline.co.uk)