Lépések, amikkel csökkenthetjük a gyomorégés okozta kellemetlen tüneteket

Nagyon sokan küzdünk a gyomorégés kellemetlen tüneteivel, amit számos meggondolatlanul elfogyasztott fogás csak még fájdalmasabbá tesz. Ebben az esetben a legtöbben tablettával enyhítjük a súlyosabb esetben reflux okozta gyötrelmeket, ez azonban csak tüneti kezelés, ami nem oldja meg a valódi problémát. Lássuk, mivel enyhíthetjük a panaszokat!

A gyomorégés valódi oka, hogy a gyomorszáj nem zár megfelelően, így a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, fájdalmat, égő kellemetlen érzést okozva ezzel. A szervezetben – jó esetben – védő szerepet tölt be a nyál, ami fokozatosan semlegesíti a savas hatást, és védi a nyálkahártyát. Ezen kívül a nyelőcső záróizmainak megfelelő működése, helyes, féregszerű mozgása is hozzájárul az egészséges működéshez. Ha azonban ezek a védő tényezők nem funkcionálnak megfelelően, és a gyomorégés gyakran jelentkezik, akkor a nyelőcső belső felszíne komolyabban is sérülhet. Ennek elkerülése érdekében érdemes odafigyelnünk életvitelünkre, de ha szükség van rá, keressünk fel egy megfelelő szakembert is!

Tippek a gyomorégés tüneteinek enyhítésére

  • Tartsunk mértéket az étkezésben! A gyomor túlzott leterhelése panaszokat okozhat, inkább többször és kisebb adagokat együnk!
  • Kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, például a sülteket és a krémes mártásokat!
  • Hagyjuk el a dohányzást! A rossz szokás a magas nikotin tartalom miatt növeli a reflux kialakulásának kockázatát.
  • Próbáljunk három órával a lefekvés előtt már nem étkezni. Fekvő helyzetben még nagyobb az esély a gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutására.
  • Tartsunk meg egy normál testsúlyt, a túlsúly nagy rizikótényező a reflux és a gyomorégés kialakulásában.
  • Megterhelő edzés előtt ne együnk, az intenzív és gyors mozgás ugyanis növeli a kellemetlen égető érzés megjelenését.
  • Mondjunk nemet az olyan ételekre, amikről tudjuk, hogy kellemetlen érzésünk lesz gyomortájékon. Ilyenek lehetnek a narancs vagy a paradicsom, amik ugyan nem okoznak gyomorégést, de irritálhatják a már gyulladt nyelőcsövet.
  • Kerüljük a csokoládé, a kávé és az alkohol túlzott fogyasztását! Ezek mind gyomorégést okoznak.
  • Fogyasszunk lúgosító zöldségeket és gyümölcsöket, például uborkát, céklát, retket, káposztát, vagy citromot, meggyet, ananászt, szőlőt vagy őszibarackot.
  • Remek lehet a gyomor lúgosítására a különféle magvak (mandula, szezámmag) és csírák (szójacsíra, lucernacsíra) fogyasztása is.
  • Szénsavas és magas cukortartalmú italok helyett érdemes gyógyteákat és frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket inni.

Nyitókép: Thinkstock