Immunrendszerünk és szervezetünk megfelelő működését tudatos táplálkozással is biztosíthatjuk. Az antioxidánsokban és értékes nyomelemekben is gazdag friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával nincs szükség arra, hogy pirula formájában vigyük be az ásványi- és tápanyagokat! Lássuk, melyek ezek a természetes vitaminforrások!

Jalapeño paprika

A Jalapeño paprika egyik fő összetevője a kapszaicin (többek között ez felelős a csípősségért is), ami egy egészen fontos és mondhatni szuperösszetevő a táplálkozásban, mivel anyagcsere-serkentő hatással bír. Emiatt és alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúra alatt is ajánlott. Magas a C-vitamin tartalma, gyulladáscsökkentő hatású és képes enyhíteni az ízületi gyulladások tüneteit is.

Citrom

A citrom bioflavonoid szintje nagyon magas, ami segít a megfázás leküzdésében, a fertőzések ellen, de még a rákos megbetegedések megelőzésére is kiváló. Lúgosít, ezért gyomorégés esetén is ajánlott fogyasztani, emellett serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot is. Csillapítja a szomjúságot, puffadásgátló, és vértisztító is egyben. A legegyszerűbb módja a fanyar gyümölcs fogyasztásának, ha egyszerűen csak belefacsarjuk egy pohár vízbe.

Alma

Azok az emberek, akik minden nap elfogyasztanak egy almát, köztudottan kevesebbszer betegszenek meg. A gyümölcs magas rosttartalma segít a különféle fertőzések során fellépő gyulladások legyőzésében, és azért is kiváló élelmiszer, mert fokozza a jóllakottság érzetünket. Fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg!

Fokhagyma

A fokhagymának számos egészségügyi és immunerősítő hatása is van. Segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében, enyhíti a megfázásos tüneteket és megelőzi kialakulásukat, de antibakteriális és gombaölő is egyben. Jótékony tulajdonságai között szerepel még a vérnyomáscsökkentés, nagyszerű vírusölő, emésztést elősegítő és bélfertőtlenítő is, de a koleszterinszintre is pozitívan hat. Igazi szuperélelmiszer!

Grapefruit

Egy fél grapefruit a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 60%-át teszi ki, fogyasztása emellett a vas felszívódásáért is felelős, így több módon is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez. Kiváló immunerősítő, de segíthet álmatlanság esetén, valamint gyomorerősítés céljából is. Ajánlott a reggeli mellé – akár más gyümölcsökkel együtt – facsarva fogyasztani.

Gyömbér

A sokak által kedvelt fűszer- és gyógynövény magas antioxidáns és vitamintartalmának köszönhetően több módon is támogatja szervezetünk egészséges működését. Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a hányingert (utazás során kifejezetten ajánlott), és kedvező hatással van az elhízásra, a szív- és cukorbetegségre is. Alkalmazhatjuk puffadás és hasi görcsök ellen, és hatékony lehet a különféle rákbetegségek kialakulásának megelőzésében. Tea formájában fogyasszuk minél sűrűbben!

Zsálya

Zsályából is készíthetünk teát, sőt kifejezetten jó gyógymód ilyen formában a torokfájás, a köhögés és a megfázás tüneteinek csillapítására. Akárcsak az achinacea, csökkenti a torokban jelentkező irritációt, alkalmas öblögetésre szájbetegségek esetén, de idegerősítő hatása is ismert, valamint kiváló bélhurut kezelésére is. A teán kívül használhatjuk fűszerként levesekbe, és húsételek fűszerezésére.

Kamillatea

A kamilla (vagy más néven orvosi székfű) szárított virágát évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. Gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása igazolt, de flavonoid tartalma a gyomorproblémákban is segíthet. Tisztítja a légutakat, nyugtató és görcsoldó hatású, de illóolaját akár a szépségápolási rutinunkba is beilleszthetjük. Fogyasszuk tea formájában, citrommal ízesítve, vagy külsőleg, borogatás formájában, sebek és sérülések kezelésére.

Édeskömény

A zellerfélék családjába tartozó zöldségben olyan vegyületek találhatók, amelyek segítenek oldani a megfázás során jelentkező mellkasi fájdalmat és enyhítik a torokfájást is. Emellett nagyszerű káliumforrás, és gondoskodik a szervezet folyadékegyensúlyáról is, így megelőzve a dehidratáltságot. Étvágyjavító, görcsoldó, puffadásgátló, jót tesz a női hormonoknak és enyhíti a klimax tüneteit is.  Fogyasszuk más zöldségekkel együtt, vagy tea formájában!

Áfonya

Az áfonya segít a húgyúti fertőzések megelőzésében, de a kialakult állapot kezelésében is. A kis bogyók támogatják az immunrendszert és csökkentik a szívbetegség kockázatát. Magas vitamintartalma támogatja az immunrendszer működését. Fogyasszuk nyersen, de más gyümölcsökkel összefőzve, lekvár formájában is különleges finomság lehet.

+1 Csirkeleves

Egy forró csirke-, vagy tyúkhúsleves nagyszerű orvosság lehet a megfázásra, hiszen a hőmérsékletének köszönhetően jót tesz az orrnyálkahártya tisztulásának. Tegyünk bele sok friss zöldséget és fűszernövényt is, így vitamindús finomságot fogunk kapni.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(time.com)